Pierwszy konkurs prac dyplomowych Stowarzyszenia Techników Cukrowników został ogłoszony w 1969 roku jako forma wspierania młodych inżynierów poruszających w swoich pracach tematykę związaną z przemysłem cukrowniczym.

Pierwsze posiedzenie sądu konkursowego odbyło się w 1974 roku. Oceniono wówczas prace z poprzednich lat i przyznano pierwsze nagrody oraz wyróżnienia.

W kolejnych latach konkurs był kontynuowany, jednak jego przebieg nie zawsze miał charakter coroczny. Niektóre protokoły obejmują kilka lat z uwagi na przerwy w organizacji konkursu.

W archiwum poniżej publikujemy listy nagrodzonych i wyróżnionych prac na podstawie zachowanych dokumentów konkursowych.

Dane publikowane są na podstawie art. 6 ust. 1 lit. f oraz art. 89 RODO, w celach archiwalnych i edukacyjnych.

Jeśli jesteś osobą, której dane dotyczą, i nie wyrażasz zgody na ich dalsze udostępnianie – prosimy o kontakt: biuro@stc.pl. 

Laureaci konkursu – 1974 rok

Miejsce Autor Tytuł pracy
IHalina Rodewald„Ciągła krystalizacja cukru ostatniego rzutu”
IJadwiga Rosińska„Regeneracja wymieniaczy jonowych oraz odzyskiwanie węglanu amonowego w skali ćwierć technicznej”
IJózef Rupar„Ciągła krystalizacja cukru białego i rafinady”
IZofia Suszek„Odbarwianie i odsalanie soku rzadkiego”
IIJolanta Kawulska„Wpływ wodosiarczanu wapniowego na efekt oczyszczania soku z zastosowaniem wstępnej saturacji”
IIMarian Tomasik„Projekt i badania kolorymetru autokompensacyjnego”
IIIZbigniew Kołodziejski„Wpływ sposobu prowadzenia ekstrakcji na zawartość wody w wysłodkach wyżętych”
IIIEugeniusz Nowicki„Badanie oporu przegród filtracyjnych”
IIIAnna Smolarek„Warunki wytrącania koloidów z wody wyżymaczkowej”
WyróżnienieJacek Gortadt„Wpływ jakości soku na szybkość filtracji zawiesiny po I saturacji”
WyróżnienieWiesław Kita„Wpływ czasu i temperatury na efekt elektrolitycznej regeneracji ziarnistego węgla aktywnego”

Laureaci konkursu – 1975 rok

Miejsce Autor Tytuł pracy
IAndrzej Cielecki„Wpływ alkaliczności soku po głównej karbonatacji, na szybkość sedymentacji i filtracji zawiesiny w metodzie klasycznej i w metodzie z wstępną karbonatacją”
IKrystyna Jabłonowska„Odzyskiwanie niecukrów jonowych z anionitu i kationitu”
IZofia Słowikowska„Filtracja zawiesiny po karbonatacji głównej z dodatkiem kredy technicznej”
IIMaria Komoida-Matuszewska„Odbarwianie i odsalanie soku rzadkiego w skali ćwierćtechnicznej”
IIBarbara Woźniak„Szybkość wbudowania się sacharozy w siatkę krystalograficzną przy granicznej grubości warstwy dyfuzyjnej”
IIIreneusz Franciszkowski„Cukrownicza stacja wyparna”
IIIBolesław Czupajło„Instrumentalne metody oznaczania inwertu”
IIIMarek Pongowski„Frakcjonowana ekstrakcja krajanki buraczanej”
WyróżnienieStanisław Nowak„Przeciwprądowe odbarwianie klarówki węglem aktywnym regenerowanym elektrotermicznie”

Laureaci konkursu – 1976 rok

Miejsce Autor Tytuł pracy
IDanuta Kwiatkowska„Odzyskiwanie węglanu amonowego z roztworów modelowych alkalizowanych i niealkalizowanych”
IAndrzej Jaworski„Wpływ cyrkulacji na zatężanie soków w aparacie wyparnym z rurkami o przekroju powiększonym w sąsiedztwie dna sitowego”
IJanusz Sławiński„Wpływ alkaliczności soku po głównej karbonatacji na jakość soku oczyszczonego”
IIAnna Dzwonek„Próbt rozdziału związków barwnych roztworów cukrowniczych”
IIEmilia Jaworska„Wpływ cyrkulacji na zatężenie soków w aparacie wyparnym z klasycznymi rurkami grzejnymi”
IIMaria Sławińska„Oznaczanie składu soku oczyszczonego różnymi metodami”
IIIJanusz Kwiatkowski„Usuwanie węglanu amonowego w kolumnie Harta z modelowych roztworów o niewielkich stężeniach”
WyróżnienieBogusław Odachowski„Wpływ dodatku SO₂, wodorosiarczynu wapniowego i siarczanu glinowego na proces ekstrakcji krajanki buraczanej”
WyróżnienieKazimierz Kuśmierek„Dyfuzja cukru z krajanki pod zmniejszonym ciśnieniem”

Laureaci konkursu – 1977 rok

Miejsce Autor Tytuł pracy
IAnna Mosiewicz„Próby oznaczenia sacharozy metodą enzymatyczną”
IIBarbara Teodorczyk„Straty cukru w wysłodkach użytych do gaszenia wapnia palonego”
IIHalina Ratecka„Ocena metody oczyszczania soku z karbonizacją wstępną”
IIITeresa Zagozda„Odzyskiwanie węglanu amonowego z roztworów modelowych przy użyciu kolumny z wypełnieniem ruchomym”
WyróżnienieKrystyna Różycka„Badania rozpoznawcze w zakresie wykorzystania barwnika naturalnego z wytłoków czarnej porzeczki”
WyróżnienieJanusz Marciniak„Fotoelektryczna rejestracja sedymentacji cukru w cieczach niewodnych”
WyróżnienieZygmunt Skibicki„Urządzenie automatyczne do wielokrotnej jonitacji i regeneracji jonita”
WyróżnienieSzymon Matecki„Określenie składu soków oczyszczonych metodą karbonatacji wstępnej”

Laureaci konkursu – 1978 rok

Miejsce Autor Tytuł pracy
IMarianna Gogol„Odzyskiwanie węglanu amonowego z roztworów modelowych sacharozy i odwapniowego soku rzadkiego w kolumnie ze złożem ruchomym”
IMarian Czerwonka„Klasyfikacja hydrauliczna cukru w zastosowaniu do gotowania cukrzycy”
IIJerzy Gajda„Wpływ napowietrzania podczas nawapniania głównego na jakość soków oczyszczonych”
IIStanisław Piera„Projekt i badania dekantatora pospiesznego”
IIIDaniel Denkiewicz„Projekt technologiczny przerobu soku gęstego o obniżonej jakości”
IIIStanisław Osemek„Oddzielanie niecukrów jonowych z melasu”
IIILech Ryngajłło„Próba instrumentalnego oznaczania inwertu”

Laureaci konkursu – 1979 rok

Miejsce Autor Tytuł pracy
I Waldemar Żebrowski „Badanie modelu filtru typu Funda do filtracji soków cukrowniczych”
I Tadeusz Kaczmarski „Ekstrakcja krajanki buraczanej w skali mikrotechnicznej”
II Mariusz Gregorczyk, Ewa Kopeć-Gregorczyk „Wpływ napowietrzania soków podczas nawapniania głównego na jakość soków oczyszczonych”
Wyróżnienie Halina Żebrowska „Wpływ wybranych grup niecukrów na wartość technologiczną buraków cukrowych długo przechowywanych”
Wyróżnienie Henryk Marczyński „Konduktancja tkanki buraka cukrowego w zależności od stanu i jakości buraka”
Wyróżnienie Włodzimierz Bednarczyk „Wpływ dawki wapna na konduktancję soku surowego”

Laureaci konkursu – 1980 rok

Miejsce Autor Tytuł pracy
I Zofia Gielwert „Kriokoncentracja soku gęstego w trakcie długookresowego przechowywania”
II Dorota Kunicka-Szewczyk „Wpływ niecukrów na termiczny rozkład sacharozy w aparacie wyparnym”
II Henryk Malinowski „Wpływ napowietrzania soku podczas nawapniania głównego na zmianę zawartości inwertu”
III Sylweriusz Kaleciński „Możliwości usunięcia amoniaku ze skroplin przeznaczonych do zasilania procesu dyfuzji”
III Marian Łapiński „Automatyzacja kontroli wirowania cukrzyc”

Laureaci konkursu – 1981 rok

Miejsce Autor Tytuł pracy
I Krystyna Metzger, Jan Marcinkiewicz „Napowietrzanie soków cukrowniczych poddawanych oczyszczaniu”
II Grzegorz Konieczyński „Konduktancja tkanki buraka cukrowego w zależności od stanu i jakości buraka”
III Danuta Murawska „Własności reologiczne kompleksu węglanowo-cukrzanowego i jego wpływ na zawartość inwertu w soku po defekacji wstępnej”
III Zbigniew Murawski „Własności reologiczne osadów po defekacji wstępnej”
Wyróżnienie Jerzy Górski „Technologiczna wartość produktowni posiadającej linię rafinerską”

Laureaci konkursu – 1982 rok

Miejsce Autor Tytuł pracy
II Mirosława Zambrzycka „Badanie warunków wysładzania krajanki buraczanej w laboratoryjnym ekstraktorze próżniowym”
II Piotr Zambrzycki „Konduktometryczna kontrola zabielania cukru w wirówce”
II Sylwester Szymalak „Refraktometryczne oznaczenie zawartości suchej substancji w soku surowym”
Wyróżnienie Tomasz Szcześniak „Uregulowanie gospodarki wodno-ściekowej w Cukrowni Ostrowite”
Wyróżnienie Leszek Jarecki „Warunki ponownego uruchomienia produkcji cukru rafinowanego w Cukrowni Brześć Kujawski”

Laureaci konkursu – 1983–1985

Miejsce Autor Tytuł pracy
I Jacek Ludwiczak „Koagulacja koloidów soków buraczanych za pomocą soli glinu”
I Tadeusz Szczerbik „Określenie optymalnej temperatury i czasu nawapniania głównego”
I Mirosław Kowalski „Wpływ zawartości miazgi w soku surowym na jakość soku oczyszczonego”
II Maria Drabarek „Szybka refraktometryczna metoda oznaczania sacharozy w burakach cukrowych”
II Ryszard Jachymek „Wpływ dodawanych w czasie ekstrakcji chemikaliów na wielkość współczynnika dyfuzji sacharozy oraz wytrzymałość tkanki buraczanej na ścinanie”
II Barbara Suchańska „Wpływ warunków nawapniania głównego soków buraczanych na ich własności”
II Tadeusz Woźniak „Próby elektrochemicznego oznaczania soli wapniowych w produktach cukrowniczych”
III Marek Myślak „Zastosowanie czujnika wieloelektrodowego do pomiaru konduktywności tkanki buraka cukrowego”
III Waldemar Kowaluk „Kolorymetryczne oznaczanie dekstranu”
Wyróżnienie Wanda Pawelec „Oznaczanie dekstranu w obecności pektyn”
Wyróżnienie Leszek Suchański „Wpływ warunków nawadniania głównego soków buraczanych na ich własności”
Wyróżnienie Mirosław Szeląg „Flokulacyjne właściwości soku surowego”
Wyróżnienie Marian Wasylkowski „Próba wykorzystania pyłów z gazów spalinowych kotłów do odbarwiania i filtracji soków”
Wyróżnienie Józef Trychonowicz „Wpływ stężenia na stopień wyczerpania melasu”

Laureaci konkursu – 2017–2020

Miejsce Autor Tytuł pracy
I Michalina Hulak „Ocena współczynnika inkluzji zanieczyszczeń w kryształ cukru na podstawie wybranych parametrów jakościowych cukru”
II Klaudia Rikszajd „Oznaczenie polaryzacji w produktach cukrowniczych z wykorzystaniem różnych środków klarujących”
III Michał Drećka „Wpływ procesu oczyszczania na zawartość inwertu oraz mleczanów w soku”

Laureaci konkursu – 2021–2022

Miejsce Autor Tytuł pracy
I Agnieszka Sobala „Egzopolisacharydy w procesie przerobu buraków zdegradowanych”
II Agnieszka Witkowska „Charakterystyka zmian jakościowych i ilościowych związków polifenolowych liści buraka cukrowego w zależności od odmiany i terminu zbioru”
III Maria Marszałek „Ocena jakości i dostępności ekologicznych środków słodzących”

Laureaci konkursu – 2023 rok

Miejsce Autor Tytuł pracy
II Martyna Podczaska „Optymalizacja i walidacja metody badawczej pozwalającej wyznaczyć aktywność dekstranazy stosowanej w przemyśle cukrowniczym”
II Nastazja Ruszkowska „Wpływ warunków krystalizacji cukrzycy III na parametry jakościowe mączki III i melasu”
III Klaudia Nadrowska „Wpływ wirowania wstępnego cukrzycy III na poprawę jakości mączki III i melasu normalnego”

Laureaci konkursu – 2024 rok

Miejsce Autor Tytuł pracy
II Patryk Kolęda „Wpływ momentu poboru próby cukru na poprawność oceny procesu krystalizacji”