Ta strona korzysta z niezbędnych plików cookie, które są wymagane do jej prawidłowego funkcjonowania. Szczegółowe informacje na temat używanych plików cookie znajdziesz w Polityce Cookies.
Pierwszy konkurs prac dyplomowych Stowarzyszenia Techników Cukrowników został ogłoszony w 1969 roku jako forma wspierania młodych inżynierów poruszających w swoich pracach tematykę związaną z przemysłem cukrowniczym.
Pierwsze posiedzenie sądu konkursowego odbyło się w 1974 roku. Oceniono wówczas prace z poprzednich lat i przyznano pierwsze nagrody oraz wyróżnienia.
W kolejnych latach konkurs był kontynuowany, jednak jego przebieg nie zawsze miał charakter coroczny. Niektóre protokoły obejmują kilka lat z uwagi na przerwy w organizacji konkursu.
W archiwum poniżej publikujemy listy nagrodzonych i wyróżnionych prac na podstawie zachowanych dokumentów konkursowych.
Dane publikowane są na podstawie art. 6 ust. 1 lit. f oraz art. 89 RODO, w celach archiwalnych i edukacyjnych.
Jeśli jesteś osobą, której dane dotyczą, i nie wyrażasz zgody na ich dalsze udostępnianie – prosimy o kontakt: biuro@stc.pl.
| Miejsce | Autor | Tytuł pracy |
|---|---|---|
| I | Halina Rodewald | „Ciągła krystalizacja cukru ostatniego rzutu” |
| I | Jadwiga Rosińska | „Regeneracja wymieniaczy jonowych oraz odzyskiwanie węglanu amonowego w skali ćwierć technicznej” |
| I | Józef Rupar | „Ciągła krystalizacja cukru białego i rafinady” |
| I | Zofia Suszek | „Odbarwianie i odsalanie soku rzadkiego” |
| II | Jolanta Kawulska | „Wpływ wodosiarczanu wapniowego na efekt oczyszczania soku z zastosowaniem wstępnej saturacji” |
| II | Marian Tomasik | „Projekt i badania kolorymetru autokompensacyjnego” |
| III | Zbigniew Kołodziejski | „Wpływ sposobu prowadzenia ekstrakcji na zawartość wody w wysłodkach wyżętych” |
| III | Eugeniusz Nowicki | „Badanie oporu przegród filtracyjnych” |
| III | Anna Smolarek | „Warunki wytrącania koloidów z wody wyżymaczkowej” |
| Wyróżnienie | Jacek Gortadt | „Wpływ jakości soku na szybkość filtracji zawiesiny po I saturacji” |
| Wyróżnienie | Wiesław Kita | „Wpływ czasu i temperatury na efekt elektrolitycznej regeneracji ziarnistego węgla aktywnego” |
| Miejsce | Autor | Tytuł pracy |
|---|---|---|
| I | Andrzej Cielecki | „Wpływ alkaliczności soku po głównej karbonatacji, na szybkość sedymentacji i filtracji zawiesiny w metodzie klasycznej i w metodzie z wstępną karbonatacją” |
| I | Krystyna Jabłonowska | „Odzyskiwanie niecukrów jonowych z anionitu i kationitu” |
| I | Zofia Słowikowska | „Filtracja zawiesiny po karbonatacji głównej z dodatkiem kredy technicznej” |
| II | Maria Komoida-Matuszewska | „Odbarwianie i odsalanie soku rzadkiego w skali ćwierćtechnicznej” |
| II | Barbara Woźniak | „Szybkość wbudowania się sacharozy w siatkę krystalograficzną przy granicznej grubości warstwy dyfuzyjnej” |
| II | Ireneusz Franciszkowski | „Cukrownicza stacja wyparna” |
| III | Bolesław Czupajło | „Instrumentalne metody oznaczania inwertu” |
| III | Marek Pongowski | „Frakcjonowana ekstrakcja krajanki buraczanej” |
| Wyróżnienie | Stanisław Nowak | „Przeciwprądowe odbarwianie klarówki węglem aktywnym regenerowanym elektrotermicznie” |
| Miejsce | Autor | Tytuł pracy |
|---|---|---|
| I | Danuta Kwiatkowska | „Odzyskiwanie węglanu amonowego z roztworów modelowych alkalizowanych i niealkalizowanych” |
| I | Andrzej Jaworski | „Wpływ cyrkulacji na zatężanie soków w aparacie wyparnym z rurkami o przekroju powiększonym w sąsiedztwie dna sitowego” |
| I | Janusz Sławiński | „Wpływ alkaliczności soku po głównej karbonatacji na jakość soku oczyszczonego” |
| II | Anna Dzwonek | „Próbt rozdziału związków barwnych roztworów cukrowniczych” |
| II | Emilia Jaworska | „Wpływ cyrkulacji na zatężenie soków w aparacie wyparnym z klasycznymi rurkami grzejnymi” |
| II | Maria Sławińska | „Oznaczanie składu soku oczyszczonego różnymi metodami” |
| III | Janusz Kwiatkowski | „Usuwanie węglanu amonowego w kolumnie Harta z modelowych roztworów o niewielkich stężeniach” |
| Wyróżnienie | Bogusław Odachowski | „Wpływ dodatku SO₂, wodorosiarczynu wapniowego i siarczanu glinowego na proces ekstrakcji krajanki buraczanej” |
| Wyróżnienie | Kazimierz Kuśmierek | „Dyfuzja cukru z krajanki pod zmniejszonym ciśnieniem” |
| Miejsce | Autor | Tytuł pracy |
|---|---|---|
| I | Anna Mosiewicz | „Próby oznaczenia sacharozy metodą enzymatyczną” |
| II | Barbara Teodorczyk | „Straty cukru w wysłodkach użytych do gaszenia wapnia palonego” |
| II | Halina Ratecka | „Ocena metody oczyszczania soku z karbonizacją wstępną” |
| III | Teresa Zagozda | „Odzyskiwanie węglanu amonowego z roztworów modelowych przy użyciu kolumny z wypełnieniem ruchomym” |
| Wyróżnienie | Krystyna Różycka | „Badania rozpoznawcze w zakresie wykorzystania barwnika naturalnego z wytłoków czarnej porzeczki” |
| Wyróżnienie | Janusz Marciniak | „Fotoelektryczna rejestracja sedymentacji cukru w cieczach niewodnych” |
| Wyróżnienie | Zygmunt Skibicki | „Urządzenie automatyczne do wielokrotnej jonitacji i regeneracji jonita” |
| Wyróżnienie | Szymon Matecki | „Określenie składu soków oczyszczonych metodą karbonatacji wstępnej” |
| Miejsce | Autor | Tytuł pracy |
|---|---|---|
| I | Marianna Gogol | „Odzyskiwanie węglanu amonowego z roztworów modelowych sacharozy i odwapniowego soku rzadkiego w kolumnie ze złożem ruchomym” |
| I | Marian Czerwonka | „Klasyfikacja hydrauliczna cukru w zastosowaniu do gotowania cukrzycy” |
| II | Jerzy Gajda | „Wpływ napowietrzania podczas nawapniania głównego na jakość soków oczyszczonych” |
| II | Stanisław Piera | „Projekt i badania dekantatora pospiesznego” |
| III | Daniel Denkiewicz | „Projekt technologiczny przerobu soku gęstego o obniżonej jakości” |
| III | Stanisław Osemek | „Oddzielanie niecukrów jonowych z melasu” |
| III | Lech Ryngajłło | „Próba instrumentalnego oznaczania inwertu” |
| Miejsce | Autor | Tytuł pracy |
|---|---|---|
| I | Waldemar Żebrowski | „Badanie modelu filtru typu Funda do filtracji soków cukrowniczych” |
| I | Tadeusz Kaczmarski | „Ekstrakcja krajanki buraczanej w skali mikrotechnicznej” |
| II | Mariusz Gregorczyk, Ewa Kopeć-Gregorczyk | „Wpływ napowietrzania soków podczas nawapniania głównego na jakość soków oczyszczonych” |
| Wyróżnienie | Halina Żebrowska | „Wpływ wybranych grup niecukrów na wartość technologiczną buraków cukrowych długo przechowywanych” |
| Wyróżnienie | Henryk Marczyński | „Konduktancja tkanki buraka cukrowego w zależności od stanu i jakości buraka” |
| Wyróżnienie | Włodzimierz Bednarczyk | „Wpływ dawki wapna na konduktancję soku surowego” |
| Miejsce | Autor | Tytuł pracy |
|---|---|---|
| I | Zofia Gielwert | „Kriokoncentracja soku gęstego w trakcie długookresowego przechowywania” |
| II | Dorota Kunicka-Szewczyk | „Wpływ niecukrów na termiczny rozkład sacharozy w aparacie wyparnym” |
| II | Henryk Malinowski | „Wpływ napowietrzania soku podczas nawapniania głównego na zmianę zawartości inwertu” |
| III | Sylweriusz Kaleciński | „Możliwości usunięcia amoniaku ze skroplin przeznaczonych do zasilania procesu dyfuzji” |
| III | Marian Łapiński | „Automatyzacja kontroli wirowania cukrzyc” |
| Miejsce | Autor | Tytuł pracy |
|---|---|---|
| I | Krystyna Metzger, Jan Marcinkiewicz | „Napowietrzanie soków cukrowniczych poddawanych oczyszczaniu” |
| II | Grzegorz Konieczyński | „Konduktancja tkanki buraka cukrowego w zależności od stanu i jakości buraka” |
| III | Danuta Murawska | „Własności reologiczne kompleksu węglanowo-cukrzanowego i jego wpływ na zawartość inwertu w soku po defekacji wstępnej” |
| III | Zbigniew Murawski | „Własności reologiczne osadów po defekacji wstępnej” |
| Wyróżnienie | Jerzy Górski | „Technologiczna wartość produktowni posiadającej linię rafinerską” |
| Miejsce | Autor | Tytuł pracy |
|---|---|---|
| II | Mirosława Zambrzycka | „Badanie warunków wysładzania krajanki buraczanej w laboratoryjnym ekstraktorze próżniowym” |
| II | Piotr Zambrzycki | „Konduktometryczna kontrola zabielania cukru w wirówce” |
| II | Sylwester Szymalak | „Refraktometryczne oznaczenie zawartości suchej substancji w soku surowym” |
| Wyróżnienie | Tomasz Szcześniak | „Uregulowanie gospodarki wodno-ściekowej w Cukrowni Ostrowite” |
| Wyróżnienie | Leszek Jarecki | „Warunki ponownego uruchomienia produkcji cukru rafinowanego w Cukrowni Brześć Kujawski” |
| Miejsce | Autor | Tytuł pracy |
|---|---|---|
| I | Jacek Ludwiczak | „Koagulacja koloidów soków buraczanych za pomocą soli glinu” |
| I | Tadeusz Szczerbik | „Określenie optymalnej temperatury i czasu nawapniania głównego” |
| I | Mirosław Kowalski | „Wpływ zawartości miazgi w soku surowym na jakość soku oczyszczonego” |
| II | Maria Drabarek | „Szybka refraktometryczna metoda oznaczania sacharozy w burakach cukrowych” |
| II | Ryszard Jachymek | „Wpływ dodawanych w czasie ekstrakcji chemikaliów na wielkość współczynnika dyfuzji sacharozy oraz wytrzymałość tkanki buraczanej na ścinanie” |
| II | Barbara Suchańska | „Wpływ warunków nawapniania głównego soków buraczanych na ich własności” |
| II | Tadeusz Woźniak | „Próby elektrochemicznego oznaczania soli wapniowych w produktach cukrowniczych” |
| III | Marek Myślak | „Zastosowanie czujnika wieloelektrodowego do pomiaru konduktywności tkanki buraka cukrowego” |
| III | Waldemar Kowaluk | „Kolorymetryczne oznaczanie dekstranu” |
| Wyróżnienie | Wanda Pawelec | „Oznaczanie dekstranu w obecności pektyn” |
| Wyróżnienie | Leszek Suchański | „Wpływ warunków nawadniania głównego soków buraczanych na ich własności” |
| Wyróżnienie | Mirosław Szeląg | „Flokulacyjne właściwości soku surowego” |
| Wyróżnienie | Marian Wasylkowski | „Próba wykorzystania pyłów z gazów spalinowych kotłów do odbarwiania i filtracji soków” |
| Wyróżnienie | Józef Trychonowicz | „Wpływ stężenia na stopień wyczerpania melasu” |
| Miejsce | Autor | Tytuł pracy |
|---|---|---|
| I | Michalina Hulak | „Ocena współczynnika inkluzji zanieczyszczeń w kryształ cukru na podstawie wybranych parametrów jakościowych cukru” |
| II | Klaudia Rikszajd | „Oznaczenie polaryzacji w produktach cukrowniczych z wykorzystaniem różnych środków klarujących” |
| III | Michał Drećka | „Wpływ procesu oczyszczania na zawartość inwertu oraz mleczanów w soku” |
| Miejsce | Autor | Tytuł pracy |
|---|---|---|
| I | Agnieszka Sobala | „Egzopolisacharydy w procesie przerobu buraków zdegradowanych” |
| II | Agnieszka Witkowska | „Charakterystyka zmian jakościowych i ilościowych związków polifenolowych liści buraka cukrowego w zależności od odmiany i terminu zbioru” |
| III | Maria Marszałek | „Ocena jakości i dostępności ekologicznych środków słodzących” |
| Miejsce | Autor | Tytuł pracy |
|---|---|---|
| II | Martyna Podczaska | „Optymalizacja i walidacja metody badawczej pozwalającej wyznaczyć aktywność dekstranazy stosowanej w przemyśle cukrowniczym” |
| II | Nastazja Ruszkowska | „Wpływ warunków krystalizacji cukrzycy III na parametry jakościowe mączki III i melasu” |
| III | Klaudia Nadrowska | „Wpływ wirowania wstępnego cukrzycy III na poprawę jakości mączki III i melasu normalnego” |
| Miejsce | Autor | Tytuł pracy |
|---|---|---|
| II | Patryk Kolęda | „Wpływ momentu poboru próby cukru na poprawność oceny procesu krystalizacji” |